Tanácsok

 

A fű Gombafertőzésének jelei
 
A rendkívüli kánikula a legtöbb pázsitot megviseli. Alapvető probléma a mélyre vágott
fű. A gyep karbantartása során ügyeljünk arra, hogy soha ne állítsuk a fűnyírót 6 cm –nél mélyebbre. A gombabetegségek is ilyenkor támadnak a legintenzívebben, mert a meleg és az öntözés ideális feltételeket biztosít a szaporodásukhoz.
Az alapvető különbség a fertőzött és a nem fertőzött részek között, hogy a fertőzött részeket jelzik a kör alakban növekvő, egymástól jól elkülönülő sárga foltok.
Amennyiben nem kezdjük meg időben a védekezést, a pázsit először szürkésre színeződik, majd kipusztul.
Első fázisban a fű sárgásbarnává válik, mintha egy eb végezte volna ott a dolgát.
 
Érdemes a fertőzést még a tenyérnyi folt nagyságig megállítani, mert a késői felismerés és a következmények visszafordítása négyzetesen nagyobb munkát és lényegesen több időt jelent mint a korai felismerés és a védekezés.
 
1m2 Erősen gombafertőzött terület kezelés alatt:
 
A terület eredetileg egybefüggő volt, a folyamatos kezelések során éled újra az elsárgult fű. Ebben a fázisban már kérdéses a siker és a visszafordítás folyamat is 1-2 hónapot vesz igénybe.
 
Hogyan védekezzünk ellene?
 
Megelőzéssel:
 
Alapvetően PERMETEZÉSSEL (évente 2-3-alkalommal gombaölő permetszerrel).
A gombásodás pázsitok legelterjedtebb nyári betegsége. Gyors továbbterjedése miatt képes a teljes gyepfelület tönkretételére, ezért megelőző permetezésre van szükség tavasszal, valamint a nyári párás nagy meleg beállta előtt. Ajánlott permetszer: AMISTAR, BRAVO 500, ORTOPHALTAN kombinációja.
 
Amennyiben kialakult a fertőzés:
 
Váltott vegyszeres kezeléssel. A váltott itt azt jelenti, hogy a vegyszert váltjuk, hatóanyag típus szerint. 2-3 kezelés vezet eredményhez. A jobb hatás eléréséért a fűvágás előtt permetezzünk, de csak száraz időben, és legalább 24 órán keresztül ne öntözzünk! Ezt követően 48 óra múlva vágjuk le a füvet és ha nincs túl nagy forróság, végezzük el a gyepszellőztetést, mivel az elhalt gombás részeket így tudjuk eltávolítani a fűből. A munka végeztével sterilizáljuk a gépeket, nehogy akaratlanul tovább terjesszük a fertőzést. Végezetül a füvet tápanyagokkal kell ellátnunk, hogy a sárgás foltok ismét zöldek lehessenek, és minél előbb visszanyerje eredeti szépségét. Amit érdemes kiszórni, az a MICRANID, mert mikroelemeket is tartalmaz). Ezen felül hetente 1x a megfelelő töménységű rézoldattal lehet kezelni a foltos területeket. A réz hatására a száraznak tűnő fű lassan újjáéled. Ezt követően erősen öntözzük be a gyepet minimum 20l/m2 víz kijuttatásával. 
 
A fent leírt műveleteket a nem gombafertőzött pázsitokon is érdemes elvégezni még akkor is, ha tavasszal hosszúhatású műtrágyát juttattunk ki.
Gyepünk meghálálja.